Keurmerk veilig en schoon voor de zwembaden

10-11-2021

Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft dinsdag het keurmerk Veilig & Schoon ontvangen uit handen van Jary Göbel, Adjunct-directeur, voor zwembad AquaRijn. Nu ook zwembad AquaRijn het keurmerk heeft behaald, hebben beide accommodaties van De Thermen2 het branchekeurmerk voor zwembaden. Zwembad De Hoorn behaalde het keurmerk afgelopen mei.

Het Keurmerk Veilig & Schoon is het branchekeurmerk voor zwembaden. Alle zwembaden in Nederland dienen te voldoen aan gestelde wet- en regelgeving. Met het Keurmerk Veilig & Schoon geeft de zwembadbranche gehoor aan wensen en eisen die klanten, eigenaren, zwembadmanagement en overheden stellen aan zwembaden. Jary Göbel: “Het behalen van het keurmerk is een erkenning voor ons, want de keuring is heel streng en het betekent dat wij onze zaken op orde hebben.”

Het Keurmerk Veilig & Schoon betekent een kwaliteitsslag en omvat verschillende wettelijke kaders die voor zwembaden van toepassing zijn. Naast de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (WHVBZ) zijn dit bijvoorbeeld: waterleidingwetgeving en legionella preventie, ARBO, HACCP, wet Milieubeheer, gebruiksvergunning en besluit Attractie- en Speeltoestellen. Verder worden richtlijnen gegeven voor concrete invulling van wetgeving en branchevereisten. Met het behalen van het Keurmerk Veilig & Schoon toont het management van zwembad AquaRijn aan dat bedrijfsprocessen ten aanzien van hygiëne en veiligheid goed zijn geregeld en goed worden uitgevoerd door de medewerkers.