De Thermen 2

13 mei 2016

'Wij zijn meer dan een bak met water'

De traditionele zwembaden zijn niet meer te financieren. Dus moet ‘het zwemmen’ veranderen om te overleven en om een echte bijdrage aan de maatschappij te leveren. Maar: hoe doe je dat? Daarover spraken directeur Remco Pielstroom van de Alphense zwembaden AquaRijn en De Hoorn en Michel du Chatinier tijdens een werkbezoek van de wethouder Sport aan De Thermen 2.

“Als exploitant van de zwembaden willen wij de aanjager zijn om meer dan een bak met water voor elkaar te krijgen. Er moet ook een maatschappelijke component zijn en alleen al daarom moeten we wel succesvol samenwerken met allerlei organisaties”, zegt directeur Remco Pielstroom van De Thermen 2. “Ik ben hier 1 januari begonnen. Het cadeautje is hier dat ik niet langer hoef te duwen om te veranderen, maar dat veranderen de kerntaak is om de zwembaden AquaRijn en De Hoorn toekomstbestendig te maken.”
“We hebben andere concepten nodig dan de traditionele kijk op zwemmen”, vult wethouder Michel du Chatinier aan. “Het gaat om bewegen, het gaat om ontmoeten en het gaat om sociale gezelligheid. Maar ook: we zitten met z’n allen te veel. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die iets hebben met bewegen.”

Samenwerking en een concept

Een andere manier van werken gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Een organisatie die al tientallen jaren op dezelfde manier werkt, verander je niet zomaar. “Vroeger werd er niet doorgepakt. Nu zeg ik als een werknemer met een idee komt: zoek dat maar uit en kom met een goed voorstel hoe we dat moeten aanpakken. Dat is niet gemakkelijk voor mijn mensen. De ene helft weet niet goed wat te verwachten en de andere helft vindt veranderen heel moeilijk”, zegt Pielstroom. “De zwem- en watersportverenigingen zijn wel direct mee gaan doen en Alphen Beweegt heeft zich aangesloten. Ik heb ook contacten met organisaties als Participe en SWA en ik wil samenwerken met bijvoorbeeld de bibliotheek.”
“Maar eerst moet je een concept hebben”, vindt Du Chatinier. “En dat is dus het zoeken van samenwerking. Ik weet nog dat AquaRijn werd gebouwd met als opdracht ‘samen meer zijn in de buurt’. Nu pas zie ik iets ontstaan tussen de buurt en het zwembad.”
“Ik begrijp niet dat die contacten niet meteen zijn gelegd. Je bent toch buren?”, meent Pielstroom. “Bovendien: meer andere activiteiten in het gebouw dan alleen zwemmen is goed voor de exploitatie. We verdienen het geld niet in die bak met water.”

Iedereen moet meedoen!

Sinds De Thermen 2 de beide zwembaden exploiteert, zijn er al veel veranderingen doorgevoerd. Michel du Chatinier wijst op de realiteit: “Een cultuuromslag is moeilijk. Mensen moeten een realistisch verwachtingspatroon hebben van wat er wel en wat er niet kan. Ik begrijp dat je eerst de aanloopproblemen moet  oplossen en daarna pas kun je van alles in gang zetten.”
Dat is inderdaad een uitdaging. “Als je wilt verbeteren, moet iedereen meedoen!”, aldus Pielstroom. “Vanuit de vorige exploitant is heel lang niet geïnvesteerd, maar je moet juist met nieuwe dingen komen. Plus: een uitstekende gastenservice en leuke activiteiten zijn heel belangrijk. Onze gasten moeten naar huis gaan met een prettig gevoel. Als bedrijf moeten wij ons nu naar buiten toe goed laten zien.”

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles over de Thermen2