De Thermen 2

26 oktober 2017

‘Wij waren amateurs tussen de profs’

AZC behaalde tussen 1976 en 1990 veel titels, tussen 1999 en 2004 werden de Alphenaren zelfs vijf keer op rij Nederlands kampioen. Remco Pielstroom was er tot 1992 bij. Hij werd in 1974 bij toeval lid van AZC als 10-jarig jochie: “We kwamen in Alphen wonen en ik ging met de buurjongen mee naar AZC om te zwemmen. Een jaar later ging ik waterpolo spelen. Vanaf mijn dertiende zat ik in het Nederlandse team.” Pielstroom meldt erbij dat AZC in die tijd de beste jeugdtrainer van Nederland had, Frank van den Akker. Dat bleek want in 1984 zat hij als 19-jarige in het nationale team bij de Olympische Spelen in Los Angeles. Dit jaar heeft hij zijn laatste wedstrijd voor AZC gespeeld. Waarom hij is gestopt? “Mijn hoofd dacht dat ik een betere speler was dan mijn lijf aankon. Daar werd ik vervelend van. Nu ga ik lekker fietsen.”

Zwembad AquaRijn
Tegenwoordig is Pielstroom directeur van zwembaden AquaRijn en De Hoorn. De verrichtingen van AZC Moscow, oftewel heren 1, volgt hij met belangstelling. Al was het maar omdat alle thuiswedstrijden, ook die in de Champions League, in thuisbad AquaRijn worden gespeeld. “Het is heel mooi dat AZC na een aantal wat mindere jaren weer meedraait in de top. Eerst in de top van Nederland en nu is er de komende twee jaar de Europese Champions League. Als exploitant van AquaRijn moeten we dat natuurlijk wel faciliteren”, aldus Pielstroom. “Het is toch prachtig dat Alphen aan den Rijn de Europese topclubs ontvangt?”

Olympische Spelen
Toen Pielstroom zijn waterpolocarrière begon, speelden de beste spelers van Nederland ook bij AZC. “We hadden hele goede jeugdteams. Ik speelde met Alphense jongens als Ewoud van Winsen en André de Jeu in het nationale team. We zijn in 1980 Nederlands kampioen geworden als aspiranten A. Ik was toen 16”, vertelt Pielstroom. “In 1984 zat ik in het Nederlandse team bij de Olympische Spelen. Ik was de jongste en meteen basisspeler. Wat ik het meest indrukwekkend vond, was de opening. Je loopt een stadion in met 110.000 mensen, je weet echt niet wat je meemaakt.”

Carrière
“AZC was in die tijd een amateurclub. De jongens zaten op school, de mannen waren aan het werk. We speelden internationaal tegen profs, die in teams van het leger of de politie speelden. Zij hoefden alleen maar te trainen. Tot m’n 28ste heb ik op hoog niveau gepeeld. Na de Olympische Spelen in Barcelona in 1992 gaf ik mijn maatschappelijke carrière voorrang.” Pielstroom werkte als manager en later directeur bij verschillende zwembaden. Sinds 1 januari 2016 is hij directeur van de Alphense zwembaden.

Dit artikel is eerder verschenen in Alphens Nieuwsblad.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles over de Thermen2