De Thermen 2

20 december 2016

Natte gymlessen in AquaRijn

Gezonde leefstijl

De aanzet tot de natte gymlessen is al in september gegeven tijdens het EJK waterpolo. Toen kwamen circa 1200 leerlingen van de Alphense basisscholen kijken naar een wedstrijd. “Zo’n evenement is een goede gelegenheid voor kennismaken met zwemsport. Het doel is uiteindelijk een gezonde leefstijl”, legt wethouder Michel du Chatinier uit. “Als overheid treden we terug. Het is goed dat maatschappelijke organisaties en ondernemingen het stokje overnemen. Ik hoop dat de randvoorwaarden nu goed genoeg zijn, want ik wil dit project ook voor de toekomst behouden.”

Schoolzwemmen

“De traditionele zwemlessen via de scholen werken niet meer”, meldt Simon Witte, voorzitter van AZC. “Als het ‘ouderwetse’ schoolzwemmen niet meer werkt, moet je dus iets nieuws bedenken. Dat hebben we gedaan! De eerste resultaten zijn er. Ons project rond de natte gymlessen heeft een mooie subsidie van Sportimpuls ontvangen. Daardoor kunnen we de komende twee jaar lessen verzorgen voor een aantal scholen. De kinderen uit groep 5 krijgen vijf weken lang natte gymlessen.” 

Zwemvaardigheid verbeteren

De leerkrachten van de vijf scholen die in het nieuwe jaar beginnen met de natte gymlessen hebben enthousiast gereageerd en dat geldt ook voor de ouders, aldus directeur Ronald Redegeld van het Spectrum aan de Honingzwam. “We hebben heel veel positieve reacties gekregen. Het is belangrijk om de zwemvaardigheid niet verloren te laten gaan en zelfs te verbeteren. Kinderen vallen na het behalen van het diploma nog weleens in een gat voor wat betreft het zwemmen. De cyclus van vijf lessen is goed om het zwemmen te onderhouden en om er plezier in te krijgen.” 

Zwemdiploma halen

Directeur van De Thermen 2, Remco Pielstroom, vult aan: “We zijn nu met een uniek project bezit, maar wij willen schoolzwemmen hoe dan ook nieuw leven inblazen. Het is voor elk kind belangrijk om een zwemdiploma te  hebben. Al was het alleen maar omdat ze niet achter willen blijven bij hun klasgenoten. Wat mij betreft is mijn ultieme droom dat alle scholen aan het project meedoen en we hier een structureel vervolg op kunnen ontwikkelen.”

Een uitdaging bij de natte gymlessen zijn de kinderen die geen A-diploma hebben. “We bekijken nog samen met de scholen of we deze kinderen ook iets aan kunnen bieden”, meldt Jary Göbel van De Thermen 2. “Het gaat om een of twee kinderen per klas. In ieder geval zijn we wel bezig om wat meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden van financiering via het Jeugddeelnamefonds.” 

Genoeg plaats voor alle scholen

In zwembad AquaRijn is genoeg plaats om alle Alphense scholen de natte gymlessen aan te bieden. Het grote wedstrijdbad kan in twee delen worden gesplitst en het ‘oefenbad’ is het derde deel. Hier ligt ook een trap voor minder geoefende zwemmers.

Nu de eerste vijf over de brug zijn, is er goede hoop voor meer deelnemers. “De scholen die het EJK hebben bezocht, zijn enthousiast. Bovendien werkt het persoonlijk benaderen van de scholen heel goed”, aldus Göbel. “Vanuit de scholen is er vraag naar differentiatie bij het zwemmen. Ook zijn er in groep 8 soms nog kinderen zonder zwemdiploma. Hoe we dat op kunnen lossen, daar denken we nu over na.”

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles over de Thermen2