De Thermen 2

09 januari 2017

Het gaat goed met de Alphense zwembaden

Ladies Only

“We hebben dit jaar gebruikt om contacten te leggen met clubs en organisaties die iets met water doen of willen doen. We werken inmiddels samen met maatschappelijke organisaties. Ik vind dat elk zwembad midden in de maatschappij moet staan. Er zijn partners gezocht waarmee we meer kunnen aarden in de gemeenschap”, vertelt Pielstroom.

“Een goed voorbeeld is ons initiatief Ladies Only. Wij wilden graag ‘de buurt’ betrekken bij zwembad AquaRijn. Het moest wel iets nieuws zijn en natuurlijk moest het met water te maken hebben. Zo zijn we op het idee gekomen om op maandagochtend een ‘alleen voor vrouwen’ zwemclub te beginnen. In dit project trekken we op met Alphen Beweegt, TOM in de Buurt, Participe, De Sportvrouw en met lifecoach Fatima Achahboun, die toevallig in de buurt woont. Er worden zwemlessen gegeven door instructeurs van De Thermen, er wordt gewerkt aan zwemvaardigheid door instructeurs van De Sportvrouw, er is vrij zwemmen en vrijwilligers schenken koffie. Tot ons genoegen zijn we zo’n beetje overlopen.”

Zeemeerminnen

Een mooi voorbeeld van een succesvolle nieuwe cursus is ‘Ariël en Neptunus, zwemmen als een zeemeermin of zeemeerman’. Na de zomervakantie is bekend gemaakt dat er een cursus van vier lessen zou komen. “We zaten razendsnel vol tot aan februari én met het dubbele aantal deelnemers. Er wordt op vrijdagavond les gegeven, in plaats van een keer doen we dat twee keer”, meldt Pielstroom. “Inmiddels zijn we ook begonnen met ‘Zwemmen als een zeemeermin’ als verjaardagspartijtje. De kinderen oefenen zwemmen in een vissenstaart en ze gaan ook echt duiken naar schelpen.”

Zeemeerminnen blijken niet alleen populair bij de meisjes. Al tijdens de eerste cursus werd het certificaat door een jonge Neptunus behaald. Inmiddels wordt voor volwassenen een cursus ontwikkeld. “We krijgen veel vragen van oudere tieners en dames. We denken trouwens ook dat een vrijgezellenfeest als zeemeermin heel leuk kan zijn…”

Grote toernooien

In de maand juni was wedstrijdbad AquaRijn het ‘decor’ voor het NK waterpolo voor jeugd tot 13 jaar. In augustus werd hier het EK waterpolo met de mannen van Jong Oranje gespeeld. “Vooral het EK was een groot evenement. Het hele bad, inclusief alle kantoorruimten, was ingericht voor de internationale top”, vertelt Pielstroom. “Een aardig detail is dat ‘onze’ Tim van de Meij, speler van AZC heren 1, in het Nederlands team meespeelde.” Voor exploitant De Thermen 2 was dit toernooi hét bewijs dat Alphen aan den Rijn internationaal op de kaart staat, zeker als het om waterpolo gaat!

Zwemmen is een sport

Zwemmen is trouwens meer dan de schoolslag en watertrappen aanleren. Het is een echte sport die je je hele leven kunt beoefenen. Zwemmen begint bij het babyzwemmen en dat gaat door tot seniorenzwemmen. “Vrijwel iedereen kan meedoen met doelgroepenzwemmen. Door de weerstand van het water is meer mogelijk dan op het droge. Ook als je lichaam wat mankementen heeft”, zegt Pielstroom. “We hebben veel aquasporten op het rooster staan. Er zijn ook uren voor kinderen met een verstandelijke beperking, de Waterratjes, en voor bijvoorbeeld therapiezwemmen en hart in beweging.”

Juist om kinderen te stimuleren om na het behalen van hun diploma’s te blijven zwemmen, wordt zoiets als  zeemeerminzwemmen op het programma gezet en zijn er altijd veel activiteiten, zoals snorkelen en duiken met perslucht tijdens de vakanties.

Pielstroom wil heel graag het schoolzwemmen terug op de agenda. Via de Sportimpuls is nu een begin gemaakt. De Sportimpuls is een landelijke projectsubsidie voor twee jaar. De Thermen 2 wil echter meer: “Door AZC kunnen nu natte gymlessen worden aangeboden. Dat is prima, maar ik wil graag dat deze pilot structureel wordt voortgezet.”

Gewone Alphenaren

Een groot toernooi binnenhalen is mooi, maar uiteindelijk gaat het om ‘gewone Alphenaren’ die nu weten dat er altijd iets te doen is in de zwembaden. AquaRijn is een wedstrijdbad en daar zijn dan ook veel trainingen en wedstrijden. De Hoorn heeft naast het overdekte recreatiebad ook een buitenbad. De afgelopen zomer was dit heel populair. “We zijn er best trots op dat wij in de regio het enige zwembad zijn dat in september tijdens de hittegolf gewoon open was”, zegt Pielstroom. “En ook de seizoensafsluiting in het buitenbad was met 300 deelnemers razend druk. De Hondenplons was echt een feestje!”

 

 

Dit artikel is eerder verschenen in Alphens.nl Magazine 2016.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles over de Thermen2