De Thermen 2

23 februari 2017

Fantastisch jaar voor zwembaden

OPKNAPPEN DE HOORN

Bij zijn aantreden werd Pielstroom onder meer geconfronteerd met een aantal verouderde ruimten en met achterstallig onderhoud, vooral aan zwembad De Hoorn. Zo is een van de drie buitenbaden al een aantal jaren uit de running door loszittende tegels. “Daar hebben we inmiddels een heel mooi plan voor gemaakt. In plaats van een tweede, ondiep, buitenbad willen we hier een ‘droge’ speelplaats met op een nieuwe ondervloer een enorme trampoline en een fantastisch klimrek. Dat voegt iets toe aan het buitenbad, de natte speelplaats en de grote zonneweide; het plaatje wordt compleet.”

Ook een doorn in het oog is de grote glijbaan in het recreatiebad van De Hoorn. Deze glijbaan is inmiddels 19 jaar oud en daarmee verouderd. “Natuurlijk is de glijbaan helemaal veilig. Er is elk jaar een keuring en daar komt de glijbaan met glans doorheen. Het gaat meer om een stap richting toekomst”, legt Pielstroom uit. “Wat ik graag wil, is een glijbaan die een interactieve ervaring biedt. Er zijn tegenwoordig gewoon leukere glijbanen met lichtjes en filmpjes voor een beleving waardoor het weer aantrekkelijk en spannend is om van de grote glijbaan af te glijden.”

Op de planning staat ook vernieuwing van de horecaruimte naast de receptie van De Hoorn. Dat is echter iets voor de middellange termijn. Het gaat namelijk niet om een paar nieuwe tafeltjes, maar om een geheel nieuw en modern concept. De Thermen 2 B.V. is zeker bereid om deze vernieuwingen zelf door te voeren. “Het liefst gaan we gewoon zelf aan de slag. Maar, dan moet er wel een financiële injectie bestemd voor het achterstallige en toekomstige onderhoud zijn.”

DUURZAAMHEID

Behalve een aantal vernieuwingen en renovaties wil de directeur ook behoorlijke verbeteringen op het terrein van duurzaamheid uitvoeren. “Het is voor De Hoorn noodzakelijk om het dak te vernieuwen. Er verdwijnt nu veel te veel warmte door het dak naar buiten, omdat er veel te weinig isolatie is. Bovendien willen we graag een ouder plan voor zonnepanelen op het dak uitvoeren en dat kan niet op het bestaande dak. De gemeente heeft dit al langer op haar verlanglijstje staan”, vertelt Pielstroom. “Veel van onze plannen hebben erg te maken met de situatie die wij aantroffen toen we in januari 2016 de exploitatie overnamen.”

Minder belangrijk is een opknapbeurtje voor het plein voor de ingang van De Hoorn. Hier staan oude bloembakken. “Het is zinloos om hier planten in te zetten. Die zijn zo dood, het is kennelijk heel leuk om door de bloembakken heen te lopen. Ik heb liever dat de bloembakken weggaan en vervangen worden door een mooi bestrating waardoor we een groter plein voor de entree hebben.” Helaas heeft Pielstroom ook dit niet zelf in de hand, want het plein is van de gemeente.

MEER TE DOEN IN AQUARIJN

In de loop van dit jaar is vooral in zwembad AquaRijn veel veranderd. Er wordt samengewerkt met verschillende zwem- en watersportverenigingen die hier trainen en is AquaRijn het thuisbad van de heren waterpolospelers van AZC, die op het hoogste nationale niveau acteren. Ook Waterpoloschool Holland maakt dankbaar gebruik van de trainingsfaciliteiten. Mooie initiatieven zijn Ladies Only en kinderactiviteiten op een aantal dagen in de vakanties. In de zomervakantie is zwemles gegeven en in de korte vakanties is er KidzPlay én het grote scorebord blijkt ook heel geschikt om als Drijf-In bioscoop te gebruiken.

Goed voor het imago van AZC, zwembad AquaRijn, De Thermen 2 en voor de gemeente Alphen aan den Rijn is het Europees Kampioenschap Waterpolo voor heren onder 19 jaar. Aan het EK zijn ook andere activiteiten verbonden. “We zijn blij dat de Alphense basisscholen zijn komen kijken. Zij hebben ook allemaal een natte gymles gekregen. Een aantal van deze scholen doet nu mee met de natte gymlessen.”

“We zijn erg blij met de nieuwe koffiecorner beneden. Hier was eerst een fitnessruimte die te weinig werd gebruikt, terwijl we voor een kop koffie het Aquahome boven open moesten doen”, meldt Pielstroom. “Nu is er een gezellige koffiecorner naast de receptie. Dat loopt naadloos in elkaar over. Ouders van leskinderen kunnen hier terecht, er wordt zo af en toe een bijeenkomst gehouden en ook voor Ladies Only op maandagochtend is het een gezellige plek.”

RECREATIE IN DE HOORN

Vooral in De Hoorn is ingezet op het trekken van meer recreanten naar het zwembad. Zo zijn dit jaar zeemeerminzwemmen en vakantieactiviteiten geïntroduceerd. “We hebben veel gedaan wat we willen voortzetten. Ik noem de Hondenplons, Halloween, de Zwem4daagse, Auto te Water en niet te vergeten de stoomcursus leszwemmen voor het A-diploma in de zomervakantie”, aldus een trotse Pielstroom. “Dit jaar is de eerste nieuwe activiteit Floatfit én willen voor eindfeesten voor de basisscholen organiseren vlak voor de zomervakantie!”

SAMENWERKING

In het afgelopen eerste jaar van De Thermen 2 als exploitant van zwembad AquaRijn in de wijk Ridderveld en zwembad De Hoorn aan Van Foreestlaan naast Avifauna is er heel veel gebeurd. Het was geen kwestie van ‘even overnemen’ van een bestaande exploitatie. De reden voor een nieuwe exploitant voor de gemeentelijke zwembaden is vooral te vinden in een sterke gewijzigd gemeentelijk beleid. Bij Nieuw & Anders, de uitgangspunten van het coalitieprogramma sinds de fusie van de gemeente Alphen aan den Rijn in 2014, gaat het vooral om samenwerken met andere, liefst maatschappelijke, organisaties. Dit is ook het thema van het jaaroverzicht van het afgelopen jaar.

 

Dit artikel is eerder verschenen in onze eigen De Thermen 2 huis-aan-huis krant.
Is deze krant niet bij jou thuis bezorgd? Dan kun je er een ophalen in de receptie van zwembad AquaRijn of de receptie van zwembad De Hoorn.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles over de Thermen2